Biografie

biografie Mark Snitselaar, biography, dirigent, conductor, symfonieorkesten, blazersensemble

Mark Snitselaar is als vaste dirigent verbonden aan de symfonieorkesten Ad Hoc Orkest (Utrecht) en Sjosjanim (Amersfoort). Verder is hij artistiek leider en dirigent van het Nijmeegs Blazersensemble. In maart van dit jaar is hij tevens gestart als dirigent bij Symfonieorkest Sonante in Wageningen.

Zijn stijl kenmerkt zich door een aanstekelijke gedrevenheid. Daarmee inspireert en motiveert hij de musici, om zo het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Momenteel volgt hij privélessen orkestdirectie bij Jurjen Hempel en Etienne Siebens. Verder kreeg hij les van Jan Stulen en Antony Hermus. In januari 2019 volgde hij een masterclass bij de Oostenrijkse dirigent Achim Holub in Londen. Daar dirigeerde hij in twee concerten de London Classical Soloists in werk van Mozart en Schumann.

Mark is mede-initiatiefnemer van de serie “Jong Talent” waarin het Nijmeegs Blazersensemble jonge solisten begeleidt in de Kleine zaal van Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Op het repertoire veelal pareltjes uit de twintigste eeuw. Afgelopen seizoen dirigeerde Mark het Vioolconcert van Kurt Weill en Aubade voor piano en achttien instrumenten van Francis Poulenc met respectievelijk Cecilia van Berkum en Martin Oei als solisten. Op 14 juni 2019 staat het volgende concert in deze serie gepland en dirigeert Mark o.a. het Celloconcert van Jacques Ibert met als solist Jobine Siekman.

Naast de vaste ensembles waar hij aan verbonden is, werkte Mark als repetitor bij Arnhems Symphonie Orkest NOVA, het Utrechts Studenten Koor en Orkest (usko) en het Apeldoorns Symfonieorkest.

Naast zijn werk als dirigent is Mark actief in de kamermuziek als (bas)klarinettist in het Kurios Klarinetkwartet en Trio Parnasse (met Janneke Zegveld, (alt)viool en Wouter Bakker, piano). Mark studeerde klarinet bij Frans DeJong en Lars Wouters van den Oudenweijer aan het Fontys Conservatorium in Tilburg waar hij in 2007 de voortgezette kunstopleiding (2e fase) afrondde met een 9,5. Tijdens dit eindexamenconcert speelde hij o.a. de Nederlandse première van het Klarinetconcert van Berthold Goldschmidt met het UMA-Kamerorkest olv Marco Bons.

English summary of biography

Mark Snitselaar studied clarinet at the Fontys Conservatory in Tilburg (The Netherlands), and received his Master’s degree with 9.5 out of 10. Besides his activity in chamber music, he became fascinated by conducting. He followed conducting classes under Jan Stulen and Antony Hermus and is still being coached by Jurjen Hempel and Etienne Siebens. In January 2019 he took part in a master class led by Achim Holub in London, where he conducted the London Classical Soloists.

In the Netherlands he is permanent conductor of three amateur symphony orchestra’s (Sjosjanim Symphony Orchestra, Ad Hoc Orchestra, Sonante Symphony Orchestra), and the semiprofessional Nijmegen Wind Ensemble.

Mark has a special interest in the works written in the interwar period. With the Nijmegen Wind Ensemble he conducted, among other works, the Violin Concerto by Kurt Weill and Aubade by Francis Poulenc. In respectively June and November he will conduct the Cello Concerto by Jacques Ibert and Symphonies of Wind Instruments by Igor Stravinsky.