Biografie

biografie Mark Snitselaar, biography, dirigent, conductor, symfonieorkesten, blazersensemble

Mark Snitselaar is als vaste dirigent verbonden aan de symfonieorkesten Ad Hoc Orkest (Utrecht), Sonante (Wageningen) en Sjosjanim (Amersfoort). Verder is hij artistiek leider en dirigent van het Nijmeegs Blazersensemble.

Met zijn aanstekelijke gedrevenheid inspireert en motiveert hij musici om het beste uit henzelf naar boven te halen.

Momenteel volgt hij privélessen orkestdirectie bij Jurjen Hempel en Etienne Siebens. Verder kreeg hij les van Jan Stulen en Antony Hermus. In januari 2019 volgde hij een masterclass bij de Oostenrijkse dirigent Achim Holub in Londen. Daar dirigeerde hij in twee concerten de London Classical Soloists in werk van Mozart en Schumann.

Mark is mede-initiatiefnemer van de serie “Jong Talent” waarin het Nijmeegs Blazersensemble jonge solisten begeleidt in de Kleine zaal van Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Op het repertoire veelal pareltjes uit de twintigste eeuw. In 2018 dirigeerde Mark het Vioolconcert van Kurt Weill en Aubade voor piano en achttien instrumenten van Francis Poulenc met respectievelijk Cecilia van Berkum en Martin Oei als solisten. In juni 2019 was celliste Jobine Siekman te gast en dirigeerde Mark het Celloconcert van Jacques Ibert.

In het najaar van 2019 staan drie concerten gepland met het Nijmeegs Blazersensemble waarin Mark de Symphonies of Wind Instruments van Igor Stravinsky zal dirigeren. In diezelfde periode is pianist Laurens de Man te gast bij Symfonieorkest Sjosjanim, om te soleren in het 5e pianoconcert van Ludwig van Beethoven. Begin 2020 staat de 3e Symfonie van Jean Sibelius op het programma (Ad Hoc Orkest) en zal hij met Symfonieorkest Sonante de samenwerking aangaan met pianiste Anne Brackman, in het 2e pianoconcert van Dmitri Shostakovich.

Naast de vaste ensembles waar hij aan verbonden is, werkte Mark als repetitor bij Arnhems Symphonie Orkest NOVA, het Utrechts Studenten Koor en Orkest (usko) en het Apeldoorns Symfonieorkest.

Naast zijn werk als dirigent is Mark actief in de kamermuziek als (bas)klarinettist in het Kurios Klarinetkwartet en Trio Parnasse (met Janneke Zegveld, (alt)viool en Wouter Bakker, piano). Mark studeerde klarinet bij Frans DeJong en Lars Wouters van den Oudenweijer aan het Fontys Conservatorium in Tilburg waar hij in 2007 de voortgezette kunstopleiding (2e fase) afrondde met een 9,5. Tijdens dit eindexamenconcert speelde hij o.a. de Nederlandse première van het Klarinetconcert van Berthold Goldschmidt met het UMA-Kamerorkest olv Marco Bons.

 

English summary of biography

Mark Snitselaar studied clarinet at the Fontys Conservatory in Tilburg (The Netherlands), and received his Master’s degree with 9.5 out of 10. Besides his activity in chamber music, he became fascinated by conducting. He followed conducting classes under Jan Stulen and Antony Hermus and is still being coached by Jurjen Hempel and Etienne Siebens. In January 2019 he took part in a master class led by Achim Holub in London, where he conducted the London Classical Soloists.

In the Netherlands he is permanent conductor of three amateur symphony orchestra’s (Sjosjanim Symphony Orchestra, Ad Hoc Orchestra, Sonante Symphony Orchestra), and the semiprofessional Nijmegen Wind Ensemble.

Mark has a special interest in the works written in the interwar period. With the Nijmegen Wind Ensemble he conducted, among other works, the Violin Concerto by Kurt Weill, Aubade by Francis Poulenc, and Cello Concerto by Jacques Ibert. In November he will conduct Symphonies of Wind Instruments by Igor Stravinsky.